Koncert grupe „U2“ uživo iz Pasadene


„U2“ je rok grupa stvorena u Dublinu, Irskoj, davne 1976.godine sasvim slučajno kada je, tada četrnaestogodišnji Lari Malen Junior, objavio na oglasnoj tabli srednje škole koju je pohađao da traži muzičare za svoj bend! Ubrzo nakon toga, grupa je imala prvu probu u Larijevoj kuhinji! Samo četiri godine nakon toga, 1980.godine, grupa zvanično dobija svoju prvu internacionalnu potvrdu. Treći album pod naslovom „War“ izlazi 1983. godine i predstavlja prekretnicu i početak građenja jedinstvenog „U2“ stila koji će ovu grupu svrstati među najuticajnije rok grupe svih vremena. Jedna od najpopularnijih pesama sa tog albuma, „Sunday Bloody Sunday„, govori o ratu u Severnoj Irskoj i incidentu poznatom kao „Krvava nedelja“ koji se dogodio tokom demonstracija 1972. godine kada su specijalne jedinice britanske policije otvorile vatru na nenaoružane demonstrante i ubile 14, a ranile 13 lica.


Ovom pesmom, članovi benda izrazili su svoj bes protiv britanskih specijalaca koji pucaju na goloruke demonstrante. Neki su kritičari ovu pesmu protumačili kao poziv „Irskoj republikanskoj armiji“ (IRA) na borbu protiv britanske vlasti. Bono je na tu kritiku odgovorio rečima koje se svrstavaju za najčuvenije ikad izgovorene na jednom koncertu : „This song is not a rebel song. This song is Sunday Bloody Sunday“ (Ovo nije pobunjenička pesma. Ovo je prokleta krvava nedelja“). Ove reči zabeležene su na koncertnom albumu „Under a Blood Red Sky“.
Od tada, pa sve do danas, bend je prodao više od 120 miliona studijskih albuma i više od 50 miliona kompilacija i snimaka živih nastupa. Šest puta je U2 imao albume na prvom mestu svih američkih top-lista, a devet puta u Britaniji. Osvojili su 22 Gremi nagrade, najviše nakon velikog Stivija Vondera.
Fanovi širom sveta i danas prevaljuju velike daljine kako bi videli U2 uživo. Mnogi kažu da je LIVE koncert benda doživljaj koji se ne zaboravlja! U istinitost njihovih reči uskoro ćemo svi imati priliku da se uverimo, jer su članovi benda rešili da učine presedan u muzičkoj industriji. Ovog puta, umesto da jurite po belom svetu za koncertima U2-a, dovoljno je samo da imate kompijuter i internet konekciju i U2 će doći pravo ka Vama! Naime, članovi benda saopštili su javnosti ovih dana da će veliki koncert grupe U2 na „Rose Bowl“-u, u Pasadeni, biti direktno prenošen na sajtu YouTube 25.oktobra 2009.godine!


„Grupa je odavno želela da učini nešto slično“ – naveo je menadžer benda Paul McGuinnes na zvaničnom internet sajtu grupe.
Koncert koji treba da počne u nedelju u 20.30h po lokalnom vremenu (05.30h u ponedeljak po centralnoevropskom) moći će da se gleda direktno preko U2 zvaničnog video kanala na YouTube-u u Australiji, Brazilu, Kanadi, Južnoj Koreji, Velikoj Britaniji, Španiji, SAD-u, Francuskoj, Indiji, Irskoj, Izraelu, Italiji, Japanu, Meksiku, Novom Zelandu i Holandiji.
A kako je sve to izgledalo 17.septembra ove godine u Torontu, možete pogledati na ovom snimku.


Uživajte!

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: