Raketom na Mesec u potrazi za vodom


Mesec je jedini prirodni satelit Zemlje i ujedno naše najbliže nebesko telo udaljeno u proseku 384.400 km čija svetlost stiže na našu planetu za 1,25 sekunde.
Smatra se da je Mesec nastao nakon sudara kometa pre nekih 4,5 milijardi godina. Prilikom tog udara, izbačena je velika količina materijala u orbitu Zemlje koja je oblikovala Mesec. Prvi crtež Meseca napravio je Galileo Galilej davne 1609. godine. Najniža područja Meseca su ogromne sive površine koje se ponekad mogu zapaziti i golim okom. Đovani Ričioli je ove ravnice nazvao morima, iako u njima nema vode.

Mesec je nastao pre oko 4,5 milijardi godina

Mesec je nastao pre oko 4,5 milijardi godina

Danas, gotovo pet veka nakon prvih pisanih saznanja o jedinom Zemljinom satelitu, Američka svemirska agencija NASA sprema se da načini novi, revolucionarni korak ka otkrivanju tajni koje krije ovo nebesko telo. Ako sve bude bilo po planu, raketa ove svemirske agencije sutra će udariti u tlo Meseca i podići oblake čestica u kojima će naučnici NASA-e tražiti dokaze da na Zemljinom satelitu – ima vode!
Cilj ove revolucionarne akcije je potvrda teorije da je voda skrivena ispod jalove mesečeve površine. Kažu, to će biti ključni resurs za čovečanstvo ako ljudi ikada odluče da se vrate na Mesec.

Raketu će u krater Kabeus, na južnom polu Meseca, usmeriti NASA-in satelit za proučavanje i očitavanje lunarnih kratera (LCROSS) koji je na Zemljin satelit poslat još u junu. Eksplozija će imati snagu od 1,3 tone TNT i ona bi trebala da izbaciti 350.000 kilograma čestica iz kratera Kabeus. Time će u starom krateru biti napravljen novi krater koji će biti, kako se predviđa, veličine polovine olimpijskog bazena. Četiri minuta po ispaljivanu rakete, satelit će leteti u oblacima čestica sa mesečeve površine. Za to vreme, njegovih devet instrumenata analiziraće prašinu i komade tla tražeći dokaze da ima vode. To će naučnicima omogućiti da, u roku od sat vremena, saznaju da li Mesec krije vodu.

1999. godine NASA je našla dokaze prisustva vodonika, koji može da bude indikator prisustva vode u kraterima na oba mesečeva pola. Od tada, voda na Mesecu se konstantno traži, a naučnici se nadaju da je u kraterima sakrivena velika količina leda. Inače, u tim mesečevim kraterima nikada nije doprla sunčeva svetlost.
Misija „LCROSS Lunar Impact“ zvanično počinje sutra u 6h15 minuta (ujutru) po Američkom vremenu i moguće je pratiti direktno putem interneta preko zvaničnog sajta Američke svemirske agencije NASA ili preko NASA televizije.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: