Noam Čomski : Novi militaristički humanizam


Avram Noam Čomski je američki lingvista, filozof, pisac i profesor lingvistike na Institutu za tehnologiju u Masačuset-u. Danas je jedan od najuticajnijih kritičkih mislioca u svetu, čije polje delovanja i interesovanja obuhvata lingvistiku, informacione tehnologije, ideologiju, savremeno društvo, politički sistem i obrazovanje. Zaslužan je za razvoj teorije o generativnoj gramatici koja se smatra najvećim doprinosom lingvistici napravljenim u prošlom veku. Njegov naturalistički pristup proučavanju jezika imao je posebno uticaja na filozofiju jezika i uma. Utvrdio je svoju hijerarhiju i klasifikaciju formalnih jezika na osnovu njihove generativne moći. Prema „Indeksu citata u umetnostima i humanističkim naukama“ iz 1992. godine, Čomski je od 1980. do 1992. godine bio najviše citiran živi naučnik, i osmi najcitiraniji naučnik u svetu uopšte. Postao je nadaleko poznat po svojoj kritici medija i politike nakon svoje kritike Vijetnamskog rata. Takođe, poznat je i kao politički aktivista i veliki kritičar spoljne politike SAD-a.
Kritičan prema američkom kapitalističkom sistemu i velikom biznisu, on opisuje sebe kao slobodnog socijalistu koji saoseća sa anarhosindikalizmom i veoma je kritičan po pitanju lenjinističke grane socijalizma.
Čomski je često osuđivan da su njegovi pogledi oni koje moćnici ne žele da čuju i zbog toga je smatran američkim političkim otpadnikom. Neki od njegovih karakterističnih pogleda su veoma stroga kritika spoljašnje politike SAD-a. Jedna od njegovih najvećih izjava je da oseća dvostruke standarde vlade SAD-a, koji rezultuju masovnim kršenjem ljudskih prava. Dokazivao je da da SAD zastupa demokratiju i slobodu za sve sa jedne strane, dok su sa druge strane saveznici sa nedemokratskim i represivnim organizacijama i državama u svetu. Takođe, dokazao je da masovni mediji u SAD-u široko služe kao deo propagande vlade i korporacija sa ciljem da obezbede pristanak i opravdanje među širom publikom za svoje akcije širom planete.
Septembra 2006. godine, venecuelanski predsednik Hugo Čavez, tokom svog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija, preporučio je svim članicama i liderima čitanje knjige Čomskog „Vođstvo ili opstanak: Američko traganje za globalnom nadmoći“. Po njemu, ova knjiga Čomskog odlično pokazuje zašto je Amerika najveća opasnost za svetski mir. Ta izjava prouzrokovala je dugotrajni aplauz od ogromne većine na tom sastanku.
Pored lingvistike, Čomski je postao jedan od vodećih kritičara američke spoljne politike počevši od Vijetnama, pa sve do američke invazije na Irak. U svojoj knjizi „Novi militaristički humanizam – Pouke Kosova“ oštro kritikuje bombardovanje Jugoslavije, jer je bila u suprotnosti sa Međunarodnim pravom. Čomski ukazuje na to da je humanitarna tragedija na Kosovu, u stvari, počela tek posle početka bombardovanja. U svom kontroverznom bestseleru „09.11“ detaljno analizira napad na Svetski Trgovinski Centar u Njujorku. U toj knjizi, on Sjedinjene Američke Države naziva vodećom terorističkom zemljom u svetu.
Aprila 2006.godine, Avram Noam Čomski prvi put je dao intervju za domaću televizijsku stanicu u Srbiji. U tom razgovoru sa Danilom Mandićem, Čomski otvoreno govori o Americi i njenoj politici, o agresiji na bivšu Jugoslaviju, o izmišljenom genocidu i o Kosovu. Taj intervju možete pogledati ovde.
1.deo intervjua :


2.deo intervjua :

3.deo intervjua :


4.deo intervjua :


Noam Čomski je počasni član odeljenja društvenih nauka pri Srpskoj akademiji nauke i umetnosti u Beogradu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: