Kao da je bilo nekad…


„Neće doći dan kada ćemo svi biti obučeni u belo. Neće doći dan kada ćemo palmama mahati jedni drugima. I postojat će samo ti trenuci sna, rasparčani, koje treba umeti završiti i otići na vreme na svoju stranu.“

Dokumentarni film „Kao da je bilo nekad” je uzbudljiva i potresna priča o životu i smrti članova Ekatarine Velike, kultne domaće grupe koja je ostavila dubok trag na EX YU sceni osamdesetih godina prošlog veka. Svi članovi kreativnog jezgra EKV umrli su u periodu od 1992. do 2002.godine od posledice upotrebe heroina – Ivica Vdović (31), Milan Mladenović (36), Bojan Pečar (38) i Margita Stefanović (43). Postoje i pisani tragovi koji govore o tome da je Milan Mladenović umro od raka što je Margitu Stefanović nateralo da digne ruku na sebe. Bilo kako bilo, tragična sudbina ovih protagonista beogradske muzičke potkulture, koja tek sada dokazuje da je bila i ostala perjanica kreacije za uzor mnogim mladim muzičarima širom Balkana, još je teža kada se uzme u obzir činjenica da niko od njih nije ostavio svoje biološke naslednike. Sa druge strane, teško je prebrojati autore koji i danas stvaraju pod uticajem ovog benda, iza koga je ostalo sedam studijskih i nekoliko koncertnih albuma među kojima i jedan snimljen 1986. u klubu „Kulušić” u Zagrebu.

Grupa EKV nastala je 1982.godine u Beogradu

Grupa EKV nastala je 1982.godine u Beogradu

Dokumentarac „EKV – Kao da je bilo nekad” je uzbudljiva i potresna priča o životu i smrti, stvaranju i zavisnosti, ljubavi i mržnji, usponu i padu legendarne beogradske grupe Ekatarina Velika. Dušan Vesić u svom filmu daje sveobuhvatan pregled karijere grupe sa posebnim osvrtom na pojedinačne sudbine članova. Režiser filma pokušava da otvori pitanje ko je zapravo kriv za njihovu preranu i tragičnu smrt. Uz razgovore sa preko pedeset protagonista film nudi i veliki izbor iz bogate arhive koju je režiser skupljao više od dvadeset godina, kao i neke dosad neobjavljene snimke. U filmu se prvi put, na eksplicitan način, govori o čudnom odnosu režima bivše SFRJ i rokenrola, ali i o putevima pomoću kojih je droga našla svoje mesto u novotalasnoj potkulturi.
Zabeležen je i nastup glumice Sonje Savić, koja je u međuvremenu podelila tragičnu sudbinu svojih najboljih prijatelja. Mnogi kažu da njihovu smrt naša filmska diva nikada nije uspela da preboli.Ekatarina Velika bila je simbol elitnog muzičkog intelektualizma osamdesetih godina. Kultna grupa čiji su dometi nesumnjivo prevazilazili granice Balkana. Slušati i tumačiti ono što su oni svojim pesmama želeli da kažu bilo je ravno uživanju u najboljoj klasičnoj muzici. Sa njima je nestalo ono „nešto“ što je činilo da se čovek u našem okruženju oseća kosmopolitski. Danas, ostaje još samo da se sa setom sećamo njihovih reči koje gotovo da zvuče proročanski : „I kao da je bilo nekad. I kao da je bilo tu. Pod velikim svetlim suncem, pod velikim svetlim svodom…“
Film „Kao da je bilo nekad” je napravljen 2008. godine u Beogradu i traje 86 minuta. Ceo film možete pogledati na popularnom sajtu YouTube-u.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: