Digitalna Narodna biblioteka Srbije


Konačno jedna lepa vest za sve ljubitelje srpske književnosti…. Vredni ćirilski rukopisi, zajedno sa Miroslavljevim jevanđeljem iz 1180.godine, stare i retke štampane knjige, novine i časopisi, atlasi i mape, grafike, fotografije, kao i mnoge retke ploče iz prve polovine prošlog veka napokon su postale dostupne za čitanje, gledanje i preuzimanje na sajtu Digitalne Narodne biblioteke Srbije. Ukupno million i po vrednih dokumenata iz Srpske kulturne baštine!
U digitalnoj kolekciji Narodne biblioteke Srbije nalaze se i spisi manastira sa Kosova, Pećke patrijaršije i Dečana, koje su bile na čuvanju u ovim manastirima, kao i dosta rukopisa Srpske pravoslavne crkve. Tu sui neprocenjivo vredne zbirke Vuka Stefanovića Karadžića, Dositeja Obradovića, Njegoša, Đure Daničića, Jovana Sterije Popovića, knjige Milutina Milankovića, Slobodana Jovanovića i Save Dečanca. Tu je i Zoran Đinđić.

Karađorđeva, nekadašnja lepotica Beograda

Karađorđeva, nekadašnja lepotica Beograda

Među likovnim materijalima treba izdvojiti zbirku starih grafika i razglednica Beograda, Beograd na fotografijama našeg poznatog fotografa Branimira Debeljkovića, zatim grafike Anastasa Jovanovića, 170 grafika sa Svete gore, zbirka fotodokumenata „Znameniti Srbi 19.veka“, fotografije Balkanskog rata i Prvog svetskog rata, kolekcija plakata, među kojima su i oko 600 pozorišnih plakata od sredine 19. veka do 1941. godine i stare hartije od vrednosti. Vrednu zbirku predstavljaju i digitalne ploče, njih 800 na 78 obrtaja. Te ploče su veoma krte i bilo je neophodno da se one digitalizuju kako bi se sačuvale od vremena. Trenutno je 150 njih dostupno na portalu Digitalne Narodne biblioteke Srbije. Takođe, na sajtu narodne biblioteke mogu se čitati i dnevne novine „Politika“ od prvog broja koji je izašao davne 1904. godine, kao i „Zenit“, avangardni časopis iz oblasti kulture, koji je izlazio od 1921. do 1926. godine.
Posetiocima sajta je ponuđeno da izlistaju pomenuta dokumenta, ali i svaki od njih može biti u potpunosti preuzet sa portala.
Ovo je zaista dobra vest za sve one koji vole srpsku književnost i još uvek nose u sebi želju za proširenjem sopstvenih saznanja, jer kulturna baština jednog naroda čini taj narod bogatim. Ako ništa drugo, bar imamo istoriju, kulturu i tradiciju na kojima bi nam mnogi zavideli….

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: