Velika olimpijska prevara!


Zvanični merilac vremena na takmičenjima FINA, famozna “Omega”, priznala je da je Milorad Čavić stigao pre Majkla Felpsa na cilj u čuvenoj trci na 100 metara delfin na Olimpijskim igrama u Pekingu.
Izjavu je dao generalni menadzer “Omega timing”-a Christophe Berthaud. Po njemu, naš zlatni plivač prvi je dotakao taster, ali senzori to jednostavno nisu registrovali, jer to “nije učinio dovoljnom silom”. Dakle, Čavić je prvi dotakao cilj, ali nije zaustavio vreme.

Ovo što je „Omega“ objavila ovih dana i nije nešto epohalno, jer su svi to znali u Pekingu. Svi smo mi to videli. Međutim, ono što meni uopšte nije jasno u celoj ovoj priči je registrovanje vremena u finišu najvećeg takmičenja na planeti. Kako su uopšte registrovali vreme Čaviću, ako mu ga nisu registrovali u trenutku kada je dodirnuo zid sa obzirom na to da je to polje na kome je taster?!? Nisu valjda registrovali vreme na osnovu svoje slobodne procene? Po onome što je nedavno rečeno iz “Omege”, jedan od mogućih scenario bio bi otprilike ovakav…Milorad Čavić stiže prvi na cilj i dodiruje taster, ali vreme i dalje teče. Razmišlja šta nije u redu. U tom trenutku dolazi Felps, udara po tasteru i Čavić konačno shvata da i on treba da udari malo jače. I naravno, sve se to događa u u jednoj jedinoj stotinki!?! Ovo je toliki apsurd da gori ne može biti….ili je jednostavno Felps MORAO da bude prvi?!?
Nakon svega, pitam se je li pobednik onaj ko udari prvi ili ko udari jače? Cela ova priča vraća nas u srednji vek i igru drvenih katapulta. Ako udarimo jače, đule će da odleti. Ako ga samo dotaknemo, pašće nam na noge i prebiti nam prste. Čudo od tehnike!
Pitanje koje se samo po sebi nameće nakon ovog priznanja “Omege” jeste da li je cela ova stvar – stvar tehnike ili jednostavno nameštaljka? Da li je taster Čavića uopšte i bio u funkciji kada ga je pritiskao? U današnje vreme tehnologije, veoma je lako napraviti taster koji se startuje tek onog momenta kada ga onaj koji je morao da pobedi – pritisne. Od prvog dana bilo je kristalno jasno da je Čavić prvi pritisnuo taster. Sada se postavlja pitanje kako je njegovo vreme izmereno kao drugo kada se kaže da on nije jako pritisnuo taster, osim ako ga nije ponovo pritiskao? Kako drugačije ovo objasniti osim pretpostavkom da je Čavićev taster bio isključen i da ga je “Omega” startovala posle Felpsovog dodira? Današnjoj modrnoj tehnici je sve izvodljivo, pa zašto onda ne bi bilo i ovo.

Ako se malo bolje pročitaju pravila, jasno se može primetiti činjenicu da je potrebna težina pritiska na taster od 3 kg da bi se aktivirao touch-pad (mada je bolje da su ga nazvali “push-pad”!). Dakle, nije bitno je li neko stigao prvi ili ne, jer ako ne pritisne taster pod određenim pritiskom – može da bude i zadnji. Metaforički, to je kao prekidač za paljenje svetla. Možete da ga dodirujete koliko hoćete, ali svetlo se neće upaliti dok se prekidač ne pritisne određenom snagom. Kažu da je upravo ta potrebna sila falila Čaviću u finišu. To, opet, dovodi do nedoumice sa obzirom na to da je poenta bilo koje trke da se prvi stigne do cilja. U tom slučaju, bilo koje tehničko nesavršenstvo ne bi trebalo da utiče na rezultat. Upravo zbog toga postoji FOTO finiš koji ima za cilj da razreši dilemu. A foto finiš ove trke ide u prilog Čaviću! I upravo zbog toga je besmisleno reći da on nije pobedio, jer nije dovoljno jako pritisnuo taster, a prvi je stigao do cilja.

Snimak na kome se jasno vidi da Milorad Čavić prvi dolazi na cilj trke na 100 metara delfin

Snimak na kome se jasno vidi da Milorad Čavić prvi dolazi na cilj trke na 100 metara delfin

U svakom slučaju, ovo priznanje “Omege” moralo bi da poništi rezultat te istorijske trke i zlatnu medalju dodeli onome ko je to zaista zaslužio. Jer, bio to taster, topovsko đule ili prekidač za svetlo, Čavićeva pobeda u Pekingu je bila očigledna. I ceo svet to zna.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: