Otkriveno nalazište iz praistorije u selu Rgošte kod Knjaževca


Rgošte, selo u ataru knjaževacke opštine, poznato je širom Srbije po svojoj čudotvornoj vodi. Izvor Banjica na samom ulazu u selo decenijama posećuju nevoljnici iz mnogih krajeva naše zemlje. Nekima je lekovita voda sa ovog čudotvornog izvora pomogla. Meštani kažu da leči išijas, a pomaže i nervnim bolesnicima. Pojedine teško obolele ljude dovozili su nepokretne u kolima i iznosili ih na rukama, da bi posle samo nekoliko dana kupanja u ovoj čudotvornoj „bari“ prohodali. Postoje mnoga svedočanstva o tome.

Na Banjici u selu Rgošte otkriveno je vredno arheološko nalazište iz praistorije

Na Banjici u selu Rgošte otkriveno je vredno arheološko nalazište iz praistorije

Ovih dana selo Rgošte kod Knjaževca i čudotvorni termički izvor Banjica, u medijima se spominju u sasvim drugom kontekstu.
Dnevne novine Blic Online, kao i zvanični sajt grada Knjaževca objavili su vest das u arheološka istraživanja na lokalitetu Banjice u selu Rgošte kod Knjaževca otkrila tragove naselja iz perioda praistorije, antike i srednjeg veka. Krajem jula i početkom avgusta ove godine obavljena su zaštitna arheološka iskopavanja na Banjici. Posebno vredan rezultat predstavljaju brojne žrtvene jame iz praistorije i neobičan kultni kompleks iz ranog metalnog doba. Iskopine su rađene na površini od 45 metara kvadratnih i ovo je tek početak istraživanja za koje se pretpostavlja da će otkriti vrednu istorijsko-arheološku ostavštinu.
– “Istraživanja na ovom lokalitetu počela su nakon 1977.godine. Tada je Radomir Veljković ispod svoje kuće u selu Rgošte počeo da kopa podrum i naišao na ostatke srednjovekovne nekropole, odnosno stare skelete pokojnika toga doba. Radovi koji su vršeni 2006. godine otkrili su sedam ukopa. To su kultne jame u kojima su se kao žrtve prinosile životinje. Pretpostavlja se da smo pronašli skelet jelena, ali će se to utvrditi dodatnom analizom u Beogradu.” – kazala je arheolog Bojana Ilijić, kustos Zavičajnog muzeja Knjaževac.
Termički izvor Banjica u selu Rgošte kod Knjaževca

Termički izvor Banjica u selu Rgošte kod Knjaževca

Prilikom sadašnjih radova otkrivena su još tri nova ukopa, bogata kolekcija keramike, alatke od kosti i roga, kao i ornamentisane kosti. Svi pronađeni predmeti se nalaze na obradi i tek nakon završetka analize, koju vrše stručnjaci, znaće se tačan period iz kog potiču i biće dostupni javnosti. Otkriveni predmeti biće u stalnoj postavci knjaževačkog Zavičajnog muzeja, a pretpostavlja se da će za obradu otkrivenih starina biti potrebno oko godinu dana. Na lokalitetu su radili stručnjaci Arheološkog instituta iz Beograda i Zavičajnog muzeja Knjaževac, a ceo projekat finansiran je iz budžeta knjaževačke opštine.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: