Hristos vaskrese!


Pravoslavni vernici danas slave Vaskrs, najsvečaniji hrišćanski praznik.
Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio vrata raja. Vaskrs je najvažniji praznik kod hrišćana, jer suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Hristovo iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.
Po crkvenom učenju, Isus Hrist je raspet u petak i taj dan je u crkvenom kalendaru obeležen kao Veliki petak. Subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob Isusov. Stražari koji su čuvali grob od straha su popadali kao mrtvi, a Isus Hrist je vaskrsao.
Na Vaskrs je, po crkvenom verovanju, prvo Marija Magdalena srela Isusa Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nijeo poverovao da je Hristos vaskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otud u narodu i uzrečica: „Neverni Toma“. Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa:“Mir Božji, Hristos vaskrese“, a odgovara se: „Vaistinu vaskrese“. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.
Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Vaskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Paše i posle prvog punog meseca. U 16. i 17. veku crkveni kalendari su reformisani, pa je nastala razlika u slavljenju hrišćanskih praznika između katoličke i pravoslavne vere. Katolici uvek slave Uskrs pre pravoslavaca.
Vaskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može „pasti“ u razmaku od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena. Srpska pravoslavna crkva vreme računa po starom – julijanskom kalendaru, a država Srbija po novom gregorijanskom kalendaru. Otuda i razlika u datumima.

Mir Božji.Hristos vaskrese!

Mir Božji.Hristos vaskrese!

Na veliki petak, jaja se boje crvenom bojom i drugim jarkim bojama. Veliki petak je uvek postan i tada se jede riba ili druga posna jela. U nedelju na Uskrs farbana jaja poklanjaju se prijateljima. Jaje ima simboličko značenje jer se iz njega radja život.Veruje se da prvo ofarbano jaje mora biti crvene boje i ono ostaje u kući do sledećeg Uskrsa. Za ovaj praznik sprema se kolač koji domaćin za vreme ručka lomi zajedno sa decom. Porodica je tog dana na okupu uz svečanu trpezu pripremljenu od tradicionalnih srpskih jela. Vaskrs hrišćani slave tri dana i u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obeleženi su Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Vaskrs je najsrećniji dan u godini, jer nas on čini ljude punim vere i nade. Poglavar Srpske Pravoslavne crkve Patrijarh Pavle, u svojoj tradicionalnoj Uskršnjoj poslanici, rekao je da je naše doba suočeno sa materijalnom krizom, ali da je još prisutnija kriza morala i karaktera.
Draga braćo pravoslavci i sestre pravoslavke, od srca Vam želim srećan Vaskrs i da postanemo bolji ljudi. Da se trudimo da vaskrsnemo našu majku Srbiju ne zaboravljajući na učenje Isusa Hrista. Verujem da se to može postići samo srpskim i pravoslavnim jedinstvom ne zaboravljajući našeg velikomučenika koji je naše grehe sprao svojom sopstvenom krvlju.
Mir Božji.
Hristos vaskrese.

Advertisements

Jedno reagovanje

  1. SREĆAN PRAZNIK HRISTOS VOSKRESE

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: