Nostradamus, prorok ili lažnjak?


Kakva nas budućnost čeka? Ponovni Potop, kataklizma prouzrokovana sudarom planeta, nada…Vizije su istorija Nostradamusovih proročanstava do sada ostvarenih kao i onih koje bi tek trebalo da se ostvare.

Michel de Nostradame

Michel de Nostradame


Nostradamusove “Centurije”, pisane u 966 strofa, sadrže predvidanja koja idu i do najsitnijih detalja. Medutim, te strofe su u “Centurijama” razbacane bez ikakvog logičnog reda, bar za većinu tumača njegovih misli, da je običnom čitaocu vrlo teško da poveže početak sa daljim tokom stvari.
Da zlo bude veće, ”Centurije” su pisane neodredjeno, uvijene u jezik sibilijanskih predskazanja i vrlo simbolične. Ako su neke vizije i lake za razumevanje, druge su potpuno neshvatljive, kao da su pisane za ljude sa druge planete! Zatim, ”Centurije” su pisane na starofrancuskom, na jeziku iz Nostradamusovog doba, i pomešane su sa latinskim rečima i rečima i izrazima koje je sam Nostradamus izmislio. Date su u obliku anagrama koje je on stvorio.

Da li je Nostradamus bio prorok ?
Istorijska je istina da je Nostradamus shvaćen mnogo kasnije; tek kada su njegova proročanstva dobila svoju podlogu-kada su potvrdjena.
Koliko je on daleko i jasno gledao u davnu prošlost i nekoliko vekova u budućnost, postaje razumljivo običnom čitaocu tek kada pročita imena gotovo svih poznatih Ijudi. Pogotovo onih koji su se rodili sto ili dvesta godina nakon Nostradamusove smrti. Mnoga imena on je, takodje, dao u obliku anagrama ili, čak brojeva. Pariz se po Nostradamusu zove Ripaz; kralj Anri je Kiren; skakavac je avion koji je pronađen oko 500 godina po njegovoj smrti. O rasprostranjenosti socijalizma u svetu govorio je kao o dobu u kojem će simbol biti crveno-zlatni znak srpa.

Prorok zodijačkog znaka ribe

Nostradamus je, u stvari, bio prorok isključivo jednog jedinog zodijačkog znaka: znaka Ribe. Sva svoja predvidanja ograničio je na taj period. Odlično je znao da će se čovečanstvo dugotrajnim razvojem dići na jedan viši nivo i da će uz pomoć svoje izoštrene svesti shvatiti značaj mnogih njegovih vizija. Naročito onih vezanih za tehnička dostignuća. Metod njegovog proricanja veoma je sličan metodi ljudi koji se bave enigmatikom! Zbog toga je teško odgonetnuti ono što je on pažljivo sakrio u svojoj viziji.
Prvo, apsolutno je nemoguće odrediti datum bilo kog pojedinačnog dogadaja koji je on prorekao u dalekoj budućnosti. Čak i one strofe koje su rastumačene zahvaljujći istorijskim činjenicama otežavaju razumevanje daljeg toka dogadaja. Kasniji vidovnjaci su to tumačili proizvodom Nostradamusove mašte, a pojedinci su pokušavali da svoja proročnstva povežu sa Nostradamusovim. Gotovo je frapantno na koji način je opisao svoju smrt. Tu je prvi put upotrebio tačan datum. Za druge dogadaje datuma jednostavno nema. Objasnio je da je to namerno učinio kako ne bi ljude nepotrebno plašio. Jer,datumi pripadaju čoveku i imaju relativan značaj, dok su činjenice važne.

Advertisements

Jedno reagovanje

  1. sve sama glupost .samo bog dragi to zna kada i sta ce da bude ovo drugo je samo novac u biti da svi zarade na medijama .a i ako bude nista nije cudno kad svugdje guraju nos pa cak i na mjesecu salju sve sile i rakete..

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: