Legende i predanja o Nostradamusu


Sve do kraja svog života Nostradamus je zadržao bistrinu uma. Kada mu je pomoćnik poželeo laku noc 1566. godine, francuski prorok je napomenuo kako će sledećeg jutra biti mrtav.
Tako je i bilo.
Njegova žena ispunila mu je želju i Nostradamus je sahranjen u uspravnom položaju. Kameni kovšeg ugrađen je u zidove crkve u Salonu. Njegov grob je vremenom postalo mestom hodočašća brojnih radoznalaca.
Osim toga, Francuskom se proširila priča kako je Nostradamus sa sobom u grob poneo tajni dokument u kojem je objašnjen način ispravnog čitanja njegovih Centurija.
U želji da provere istinitost takvih nagađanja, gradski oci su 1700. godine odlučili da prilikom preseljenja njegovog tela u drugi grob dobro pretraže kovčeg u kojem je sahranjen. U njemu nije bilo ništa osim kostura i malog medaljona sa natpisom 1700. Nostradamus im je očigledno priuštio i poslednju šalu odredivši, neposredno pre svoje smrti, čak i godinu kada će njegov grob biti otvoren !
Međutim, sudbina je htela da Nostradamusov grob bude ponovno otvoren. Za vreme Francuske revolucije, u crkvu su 1791. godine provalili pijani vojnici. U svom neobuzdanom veselju otvorili su i Nostradamusov grob. Buka je privukla gradonačelnika Salona i on je, ušavši u crkvu, zatekao stravičan prizor. Gomila pijanih vojnika je bacala prorokove kosti u vazduh, a jedan od njih je iz njegove lubanje ispijao vino !
Mudri gradonačelnik je uspeo smiriti situaciju i nagovoriti prisutne vojnike da ponovno zatvore grob.
U jednom od svojih kvatrena, Nostradamus je upozorio da će sve oni koji budu remetili njegov posmrtni mir vrlo brzo zadesiti nasilna smrt. Legenda kaže da su pijani vojnici, samo nekoliko dana nakon svog slavlja, završili kao žrtve zasede. Poginuli su svi do jednog.
Među brojnim legendama o Nostradamusu postoji i ona po kojoj je jednom grupa Franjevaca putovala putem pored Ankone. Iznenada, pred njima se pojavio usamljeni lekar. Fratari su mirno prolazili pored Nostradamusa koji se odjednom bacio na kolena i tako pozdravio jednog od njih. Bio je to brat Felice Peretti. Svi su se začudili tome, jer je Felice Peretti bio vrlo siromašnog porekla i ni po čemu se tada nije isticao. Nostradamus im je odgovorio kako se on bacio na kolena ispred njegove Svetosti. Niko ga nije razumeo. Svi su pomislili kako je skrenuo umom. Ovaj događaj se (prema legendama) dogodio za vreme Nostradamusovih lutanja nakon pogibije njegove porodice.
Tačno 40 godina nakon opisanog susreta sa Nostradamusom, brat Peretti je ustoličen kao Papa Sikstus V.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: